Вітаю Вас Гість!
Субота, 27.04.2024, 03:02
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2017 » Жовтень » 6 » Приїжджаєте в Опішне – гончарну столицю України
11:32
Приїжджаєте в Опішне – гончарну столицю України

Опішне - гончарна столиця України, яка знаходиться в Зіньківському районі Полтавської області на кручах берегів річки Ворскли.

Це всесвітньо відома столиця українського гончарства! Якщо Полтавщина у нас стійко асоціюється з гоголівськими місцями (Диканька, Сорочинці, Гоголево ...) та Сорочинським ярмарком, то про Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному чули далеко не всі!

Саме тому педагоги-дошкільники ДНЗ «Чебурашка» та «Горобинка» відвідали це славетне містечко, побували в Національному музеї-заповіднику українського гончарства. Він – єдиний у світі заклад, при якому створено науково-дослідницький заклад – Інститут керамології, відділення Інституту народознавства НАНУ. Крім того, тут діє республіканська спеціалізована бібліотека українського та світового гончарства. В Опішному ще можна побачити будинок земської гончарної школи, колегіум мистецтв, Центр розвитку духовної культури, відвідати музеї-садиби знаменитих гончарів – сім’ї Пошивайло, Олександри Селюченко та інших. На другому поверсі музею знаходиться Галерея портретів відомих народних майстрів.

Під час нашого перебування в Опішному ми встигли помітити, як багато зацікавлених людей приїжджають на екскурсії і як швидко змінюються групи.

 І цікаво, що кожен може спробувати і відчути пластику глини на своїх руках під керівництвом досвідченого майстра. Шматочок глини кладеться на електричний гончарний круг, змочуються руки - і це перший дотик до глини, яка після цього набуває визначеної форми. Майстер допомагає, коректує ... Але не все так просто, навиків не вистачає і одним невмілим рухом ви можете отримати бублик замість тарілочки.

Оригінальні вироби гончарів можна придбати і в музеї, і на автовокзалі в Опішному. На згадку про нашу екскурсію отримали буклет та опішнянський свистунець. Діти і дорослі були приємно вражені таким несподіваним сюрпризом. Але саме головне – ми приєдналися до раніше невідомого для себе пласту культури та історії.

Для нас самим незабутнім враженням залишилося відчуття глини на руках та чарівність її трансформації з безформного шматка в наш задум, логічний, красивий. Із хаосу народилася форма! Чарівність!

Все в музеї зроблено з любов’ю! І все для нас!

Приїжджайте в Національний музей гончарства! Оригінально, креативно, пізнавально! Відвідайте гончарну Мекку України! Побувайте в музеях-садибах відомих гончарів, де в первісному вигляді збережені предмети побуту та творчості.

Переглядів: 356 | Додав: Admin_TG | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: