Вітаю Вас Гість!
Вівторок, 18.06.2019, 06:27
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Червень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

2017-2018 н.р.

ІНФОРМАЦІЯ

відділу освіти Горішньоплавнівської міської ради Полтавської області

про організацію харчування учнів шкіл у 2017-2018 н.р.

 

Організація харчування учнів міста здійснюється відповідно до Закону України «Про освіту» (стаття 56), постановами Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 р. № 116 «Про затвердження порядку з надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість», від 22.11.2004 №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», керуючись наказами Міністерства охорони здоров’я України і Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 р. № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», від 15.08.2006 р. № 620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів», наказу Міністерства економіки України від 01.08.2006 р. № 265 «Про затвердження Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах міста».

У всіх загальноосвітніх навчальних закладах для учнів передбачено гаряче харчування, а також реалізація (вільний продаж) через буфет продуктів, готових до вживання, промислового виробництва і кулінарних виробів для додаткового харчування у достатньому асортименті. Гаряче харчування передбачає організацію сніданку і обіду, а також полуденку для дітей, що відвідують групи продовженого дня.

Харчування учнів здійснюється в естетично оформлених приміщеннях шкільних їдалень навчальних закладів з дотриманням санітарно-гігієнічних вимог законодавства. Харчоблоки забезпечені достатньою кількістю інвентарю та спеціальним одягом. Кухонний посуд постійно оновлюється. Протягом звітного періоду придбано нове обладнання та меблі для шкільних їдалень на загальну суму 262 тис. грн:

ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 – тістоміс, вітрина, прилавок, ваги;

СЗОШ І-ІІІ ступенів №3 ім. В.О. Нижниченка – стільці, жалюзі;

СЗОШ І-ІІІ ступенів №4 – плита, ванни, столи, шафа;

СЗОШ І-ІІІ ступенів №5 ім. Л.І. Бугаєвської – посудомийна машина, плита, столи, ванна;

ЗОШ І-ІІІ ступенів №6 – плита.

До початку нового навчального року закладами було проведено косметичні ремонти харчоблоків; здійснено ремонт системи опалення та заміну вентиляції їдальні ЗОШ І-ІІІ ступенів №2

Навчальними закладами розроблене та погоджене з начальником Горішньоплавнівського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області примірне двотижневе меню за категоріями дітей, що харчуються. Продукти, які постачаються у заклади, мають супровідні документи, що свідчать про їх якість. Облік продуктів та розрахунки за них ведуться вчасно та в повному обсязі. Списання продуктів харчування як у кількісному, так і в ціновому вираженні, проводиться відповідно до калькуляційних карток.

У школах, як і в попередні роки, видані накази про організацію харчування дітей. Даними наказами призначено відповідальних за організацію харчування з числа заступників директора та соціальних педагогів, розподілено обов’язки, затверджено списки дітей на безкоштовне харчування, затверджено режими і графіки харчування дітей у їдальнях. Крім того організовано чергування педагогічних працівників в обідніх залах закладів.

Шкільні їдальні забезпечені спеціалістами з відповідною підготовкою та досвідом роботи. На харчоблоках працюють кухарі 4 та 5 розрядів, що відповідає санітарним правилам та вимогам.

На підставі погодженого примірного двотижневого меню та за наявності продуктів завідувачами виробництва шкіл розробляються щоденні меню, які затверджуються керівниками закладів. Усі страви готують відповідно до технології приготування. Технологічні картки на страви розроблені і є на харчоблоках. У закладах освіти медичними працівниками ведеться щоденний контроль за дотриманням якості харчування учнів.

У кожній школі створено бракеражні комісії, які перевіряють якість приготовлених страв, про що свідчать записи в журналах бракеражу готової продукції.

У 2017-2018 навчальному році забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням вартістю 11 грн такі категорії школярів:

– учні 1-4 класів – 2119;

– діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування – 44;

– діти із малозабезпечених сімей – 83;

– тубінфіковані діти – 4;

– діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах – 65;

діти, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – 1;

– діти батьків-учасників АТО – 4.

Учні 1-4 класів, які відвідують групи продовженого дня, та учні 5-11 класів, які не включені до числа пільгових категорій, харчуються за батьківські кошти. Навчальними закладами укладено договір про організацію харчування учнів 5-11 класів, груп продовженого дня та працівників ЗНЗ із приватним підприємством «ВКФ «Мрія».

У цілому в загальноосвітніх навчальних закладах міста усіма видами харчування охоплено 96% учнів (гаряче харчування та буфетна продукція), гарячим харчуванням – 89%.

Охоплення учнів усіма видами харчування

 

Охоплення учнів гарячим харчуванням

Кіль-кість

%

Всього

1-4 класи

5-9 класи

10-11 класи

Кіль-кість

%

Кіль-кість

%

Кіль-кість

%

Кіль-кість

%

4627

96

4410

89

2119

100

1966

85

205

53