Вітаю Вас Гість!
Субота, 20.04.2024, 17:47
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

2019-2020 н р

     ІНФОРМАЦІЯ

відділу освіти Горішньоплавнівської міської ради Полтавської області

про організацію харчування учнів шкіл 2019-2020 н.р.

 

Організація харчування учнів міста здійснюється відповідно до чинного законодавства України. 
У всіх закладах загальної середньої освіти міста Горішні Плавні для учнів передбачено гаряче харчування, а також реалізація (вільний продаж) через буфет продуктів, готових до вживання, промислового виробництва і випічка для додаткового харчування у достатньому асортименті. Гаряче харчування передбачає організацію сніданку і обіду, а також полуденку для дітей, що відвідують групи продовженого дня. 
Харчування учнів здійснюється в естетично оформлених приміщеннях шкільних їдалень навчальних закладів з дотриманням санітарно-гігієнічних вимог законодавства. Харчоблоки забезпечені достатньою кількістю інвентарю та спеціальним одягом. Протягом звітного періоду на загальну суму 330 тис. грн придбано кухонний посуд в усіх закладах та нове обладнання для шкільних їдалень:
ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 – шафи для одягу та паперів, столи для кімнати працівників харчоблоку, машину посудомийну, електроводонагрівач;
СЗОШ І-ІІІ ступенів №4 – робочі столи, кухонну вентиляційну установку;
ЗОШ І-ІІІ ступенів №6 – пательню електричну, шафу жарову 3-камерну.
До початку нового навчального року закладами було проведено косметичні ремонти харчоблоків, у ЗОШ І-ІІІ ступенів №2  зроблений ремонт душової кабіни та кімнати для працівників харчоблоку.
Закладами загальної середньої освіти розроблене та погоджене з начальником Горішньоплавнівського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області примірне двотижневе меню за категоріями дітей, що харчуються. Продукти, які постачаються у заклади, мають супровідні документи, що свідчать про їх якість. Облік продуктів та розрахунки за них ведуться вчасно та в повному обсязі. Списання продуктів харчування як у кількісному, так і в ціновому вираженні, проводиться відповідно до калькуляційних карток.
У школах, як і в попередні роки, видані накази про організацію харчування дітей. Даними наказами призначено відповідальних за організацію харчування з числа заступників директора та соціальних педагогів, розподілено обов’язки, затверджено списки дітей на безоплатне харчування, затверджено режими і графіки харчування дітей у їдальнях. Крім того, організовано чергування педагогічних працівників в обідніх залах закладів. 
У закладах освіти медичними працівниками ведеться щоденний контроль за дотриманням якості харчування учнів. У кожній школі створено бракеражні комісії, які перевіряють якість готових страв, про що свідчать записи в журналах бракеражу готової продукції.
Шкільні їдальні забезпечені спеціалістами з відповідною підготовкою та досвідом роботи. На харчоблоках працюють кухарі 4-6 розрядів, що відповідає санітарним правилам та вимогам.
У 2019-2020 навчальному році забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням такі категорії школярів:
-     учні 1-4 класів – 2255;
-    учні пільгових категорій із числа 5-11 класів:
    діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування – 36;
    діти із малозабезпечених сімей – 28;
    тубінфіковані діти – 3;
    діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах – 54;
    діти, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – 1;
    діти батьків військовослужбовців – 17.
Вартість одноразового безоплатного харчування учнів 1-4 класів та дітей пільгових категорій у закладах загальної середньої освіти міста з 01 вересня 2019 року  було встановлено 15 гривень, а 01 листопада 2019 року – 16 грн.
Учні 1-4 класів, які відвідують групи продовженого дня, та учні 5-11 класів, які не включені до числа пільгових категорій, харчуються за батьківські кошти. Навчальними закладами укладено договір про організацію харчування учнів 5-11 класів, груп продовженого дня та працівників шкіл із ФОП Слухай   Ю.М.
У цілому в закладах загальної середньої освіти міста усіма видами харчування охоплено 95% учнів (гаряче харчування та буфетна продукція), гарячим харчуванням – 85%.
Разом із тим викликає стурбованість, що у зв'язку із зростанням цін на продукти харчування, знижується рівень виконання норм харчування, затверджених Кабінетом Міністрів України. У зв’язку з цим виникає потреба підвищення вартості харчування в закладах загальної середньої освіти.