Вітаю Вас Гість!
Четвер, 25.04.2024, 09:37
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2016 » Квітень » 15 » Упроваджуємо стандарти превентивної освіти разом
09:43
Упроваджуємо стандарти превентивної освіти разом

  Зібратися разом - це початок, триматися разом - це прогрес, працювати разом,- ці відомі слова Генрі Форда стали девізом учасників міського семінару-практикуму заступників директорів з виховної роботи загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів, який відбувся 13 квітня 2016 року у спеціалізованій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням предметів природничо-математичного циклу ім.Л.І.Бугаєвської. У роботі семінару на тему «Впровадження європейських стандартів превентивної освіти у діяльність школи сприяння здоров’ю» взяли участь представники міської влади, педагоги, лікарі, представники громадських організацій, адже у Європейській стратегії «Здоров’я і розвиток підлітків» зазначено, що домінантою сучасної парадигми формування здорового способу життя і профілактики ВІЛ/СНІДу в молодіжному середовищі є інтеграція сил, засобів, ресурсів і можливостей державних установ, громадських організацій та приватного сектору на всіх рівнях.

  Учасників семінару привітали Надія Дмитрівна Угнічева, заступник міського голови, Ірина Володимирівна Шошина, начальник відділу освіти, Наталія Віталіївна Корягіна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри методики змісту освіти ПОІППО ім. М.В. Остроградського, Світлана Іванівна Негода, завідувач міським методичним кабінетом, та Алла Миколаївна Тузікова, директор СЗОШ І-ІІІ ступенів №5 ім.Л.І.Бугаєвської.

  Актуальність теми семінару продиктована часом, адже у рамках імплементації Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом наша держава взяла на себе зобов’язання наблизити освітні стандарти до європейських із метою створення спільного освітнього простору, це стосується і превентивної освіти. Упродовж останнього десятиліття Україна посідала І місце серед європейських країн за темпами зростання епідемії ВІЛ/СНІДу і туберкульозу. Досвід доводить, що в жодній країні світу епідемію ВІЛ/СНІДу не вдалося зупинити без масової профілактичної роботи серед підлітків і молоді, насамперед через систему шкільної освіти. У міжнародному товаристві освіту визначено інструментом збереження і зміцнення здоров’я та «соціальною вакциною» від ВІЛ та СНІДу. На цьому у своєму виступі наголошував лікар-інфікціоніст Кабінету довіри Комсомольської міської лікарні Дмитро Олександрович Бурківський.

  Спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням предметів природничо-математичного циклу ім.Л.І.Бугаєвської з 2014 року - єдиний у області заклад, що впроваджує європейські стандарти превентивної освіти і за підсумками Всеукраїнського розгляду моделей превентивної освіти навчальних закладів, школу визнано переможцем у числі 25 шкіл України.

  У ході семінару директор школи Алла Миколаївна Тузікова і заступник директора з виховної роботи Лариса Володимирівна Тесля презентували досвід роботи закладу, який накопичив колектив, долучившись до участі у Всеукраїнському проекті «Зміцнення потенціалу Всеукраїнської спілки вчителів і тренерів (ВСЕСВІТ) для поліпшення доступу до якісних послуг із профілактики ВІЛ/СНІДу серед підлітків і підтримки інтеграції дітей, що живуть з ВІЛ, що реалізувався ГО «Дитячий фонд «Здоров’я через освіту» за підтримки й фінансування Європейського Союзу.

  У практичній частині семінару учасники переглянули фрагмент тренінгу життєвих навичок «Звички і здоров’я» для учнів 4 класу, який провела Кашпур Віта Миколаївна, класний керівник 4-Б класу, педагог-тренер з програм превентивної освіти на основі розвитку життєвих навичок, познайомилися із виховною програмою «Чесна гра-Перша ліга» для учнів 8 класу, елементи якої продемонстрували учні 8 класу разом з Калашником Валерієм Вікторовичем, класним керівником 8-В класу, педагогом-тренером з програм превентивної освіти на основі розвитку життєвих навичок, відвідадали майстер-клас «Використання просвітницько-профілактичних настільних ігор у заходах із формування здорового способу життя», який запропонувала Юр’єва Катерина Василівна, практичний психолог школи. Також у ході практичної частини учасники семінару, об’єднавшись із групами підлітків, пройшли інтерактивною навчальною виставкою з питань репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу та ІПСШ, що має назву «Маршрут безпеки». На станціях «Маршруту» фасилітаторами працювали учні-випускники тренінгових груп навчального курсу «Формування здорового способу життя та профілактика ВІЛ/СНІДу» (коротка назва «Захисти себе від ВІЛ») спільно з педагогом-організатором Руденко Наталією Митрофанівною. Завершуючи практичну частину, учасники семінару разом із батьками, педагогами школи стали учасниками групової зустрічі в рамках програми «7 кроків назустріч. Дружні зустрічі з батьками з питань збереження здоров’я та статевого виховання дітей та підлітків», яку провела Корягіна Наталія Віталіївна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри методики змісту освіти ПОІППО ім. М.В. Остроградського.

  Партнери семінару представники ГО «Пульс країни» М’якінін Олег Віталійович і Валковий Сергій Олександрович у своєму виступі зазначили, що діяльність закладів освіти в протидії ВІЛ-інфекції відповідно до Всеукраїнської цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 рр. та формування толерантного ставлення до людей, які живуть з ВІЛ» повинна бути організована таким чином, щоб гарантувати умови безпечного перебування у навчальному закладі, максимально використовувати можливості для превентивної роботи, а також забезпечити захист прав та створити сприятливе середовище для виховання, навчання і роботи всіх учнів і працівників, у тому числі тих, які живуть з ВІЛ або яких торкнулася епідемія ВІЛ-інфекції.

  Під час підведення підсумків і прийнятті методичних рекомендацій учасники семінару відзначили високий рівень професійних компетентностей педагогічного колективу та результативність інновацій, які впроваджуються у навчально-виховний процес школи.

Тесля Л.В., заступник директора з виховної роботи

СЗОШ І-ІІІ ступенів №5 ім.Л.І.Бугаєвської

 

Переглядів: 375 | Додав: Admin_TG | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: