Вітаю Вас Гість!
Вівторок, 16.04.2024, 19:52
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2017 » Березень » 31 » Про роботу Горішньоплавнівської міської ПМПК у 2016 році
13:31
Про роботу Горішньоплавнівської міської ПМПК у 2016 році

Горішньоплавнівська міська психолого-медико-педагогічна консультація (далі ПМПК) є методичною установою системи освіти  нашого міста, що здійснює консультативну, методичну, психолого-педагогічну, корекційно-розвиткову, аналітичну, прогностичну, профілактичну та просвітницьку діяльність.

У своїй діяльності  ПМПК керується Конвенцією про права інвалідів (2006 року), Конституцією України, Законами України "Про освіту", "Про загальну середню освіту", "Про дошкільну освіту", "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", "Про реабілітацію інвалідів в Україні", "Про захист персональних даних", актами Президента України, Кабінету Міністрів України, рішеннями міської виконавчої влади, іншими нормативно-правовими актами. Діяльність ПМПК допомагає у вирішенні таких питань:

попередження відхилень у розвитку дітей;

вибір індивідуального освітнього маршруту;

переборюванні труднощів у навчанні;

рішення проблем особистого розвитку тощо.

 У 2016 році консультацією було проведено 29 засідань, які відвідало 184 дітей, віком від 1-го до 18-ти  років, з яких – 39 дітей з інвалідністю.               Консультація вирішує різноманітні життєво значущі проблеми дітей з особливими освітніми потребами та  з інвалідністю, серед яких головною є забезпечення рівних можливостей доступу до якісної освіти. Робота ПМПК направлена на виявлення та вивчення дітей, які не засвоюють навчальну програму загальноосвітніх шкіл,  дітей дошкільного віку, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, визначення умов їх реабілітації та соціальної адаптації.

 Із загальної кількості дітей, які пройшли діагностичне обстеження в міській ПМПК у 2016 році, 65 були діти шкільного віку. За висновками ПМПК у 2016-2017 навчальному році 31 дитині  було рекомендоване навчання за програмою інтенсивної педагогічної корекції в спеціальних класах ЗОШ І-ІІІ ступенів №6.  Крім того, з 2014-2015 навчального року в місті  розпочато інклюзивне навчання, яке вже запроваджено для 15 учнів у всіх шести міських загальноосвітніх навчальних закладах, а з 1 березня 2017 року в одному дошкільному навчальному закладі для дитини дошкільного віку. 35 учням  за станом здоров’я в поточному навчальному році організоване індивідуальне навчання, з яких 23 – за спеціальними програмами.

 Висновок  ПМПК – це той основний документ, на підставі якого дитина навчається в межах свого індивідуального навчального плану, умови його здійснення, наприклад, удома, в  спеціальній групі дошкільного навчального закладу, у школі тощо та отримує ще й корекційний, реабілітаційний, логопедичний компонент для оптимального оволодіння навчальним матеріалом. Висновок не є вердиктом про спеціальне навчання, а містить корисні поради: до кого ще звернутися, як спілкуватися з дитиною, розвивати її. Висновок носить рекомендаційний характер, остаточне рішення про форму навчання приймають батьки або особи, які їх замінюють, після того, як вони усвідомлять для себе її необхідність та значення.

Дуже важливо виявити проблему якомога раніше, аби не прогаяти найсприятливіший  період для надання своєчасної кваліфікованої допомоги кожній дитині, щоб в подальшому вона стала повноцінною особистістю, щоб відшукала своє місце в житті.

Дитина з інвалідністю… Від цього ніхто не застрахований. Це може бути в кожній сім’ї, і тоді різко змінюється все життя, інколи змінюється і сама сім’я. Життя змінилося, але не закінчилось. Воно потребує від батьків невідомої їм самим сили – особливих знань, особливого терпіння, особливого напруження розуму та серця.  Допомогти, підтримати родину – основна функція ПМПК.

Головний спеціаліст відділу освіти

Горішньоплавнівської міської ради Павленко Л.П.

Переглядів: 411 | Додав: Admin_TG | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: