Вітаю Вас Гість!
Середа, 24.04.2024, 08:28
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2018 » Березень » 26 » Про діяльність міської ПМПК у 2017 році
15:58
Про діяльність міської ПМПК у 2017 році

        Основні завдання Горішньоплавнівської міської психолого - медико - педагогічної консультації (далі ПМПК) включають своєчасне виявлення, облік дітей з особливостями розвитку (як тих, які перебувають на обліку в дитячих медичних закладах, так і з числа дітей із труднощами у навчанні в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах), визначення для них адекватних форм та програми навчання, корекційної та консультативної допомоги батькам з питань особливостей розвитку та пізнавальної діяльності дитини. Ведення банку даних дітей, які потребують корекції фізичного та розумового розвитку.     Консультативно – методична допомога сім’ям, які виховують дітей з тяжкими порушеннями психофізичного розвитку, педагогам, лікарям, працівникам соціально – психологічних служб з питань виховання, навчання і лікування дітей з відхиленнями в розвитку, з девіантною поведінкою, у тому числі тих, які не підлягають направленню до  спеціальних навчальних закладів. Підготовка аналітичної звітності для обласної ПМПК.
        У своїй діяльності консультанти міської ПМПК керуються принципами гуманного відношення до дитини, всебічного комплексного обстеження, урахуванням індивідуальних особливостей розвитку.
    За період з 2013 року діяльність ПМПК постійно вдосконалюється  задля відповідності вимогам Конвенції ООН про права дитини.   Завдання забезпечити реалізацію права кожної дитини з особливими освітніми потребами на отримання якісної освіти за місцем проживання нині є вирішальним.
    Діагностичне обстеження дітей, як правило, здійснюється з ініціативи адміністрації  закладів загальної середньої та дошкільної освіти, а також за зверненнями батьків (осіб, які їх замінюють). В системі функціонування міської ПМПК практикуються попередні діагностичні обстеження вихованців закладів дошкільної освіти міста спеціалістами- корекційними педагогами ДНЗ «Казка» компенсуючого типу за обов’язкової згоди батьків. За результатами обстежень батьки отримують поради спеціалістів щодо особливостей розвитку малюків, можуть відвідати консультаційний пункт в ДНЗ «Казка», або відразу прийти на консультацію в міську ПМПК. Ця робота в значній мірі сприяє ранньому виявленню особливостей розвитку дітей, забезпечити на ранніх етапах  безоплатною корекційно-відновлювальною допомогою в умовах спеціального ДНЗ компенсуючого типу та в певній мірі уникнути подальших ускладнень в розвитку дітей,  часто навіть  інвалідизації.
    Наразі на обліку в міській ПМПК перебуває 480 дітей з особливими освітніми потребами, віком від 0 до 18 років, з них з інвалідністю – 183 дітей.У 2017 році міською ПМПК було проведено 24 засідань, на яких було обстежено 152 дітей віком від 2-х до 18 років.  За висновками ПМПК в 2017-2018 навчальному році 161 дитина дошкільного віку отримує дошкільну освіту в спеціальному ДНЗ «Казка» компенсуючого типу, з них 11 – це діти з інвалідністю. 138 учнів навчаються в спеціальних класах інтенсивної педагогічної корекції ЗОШ І-ІІІ ступенів №6, з них 5 дітей з інвалідністю. 36 учнів здобувають загальну середню освіту за індивідуальною формою навчання, з них 26 учнів з інвалідністю. 
    За результатами обстежень учнів 4-го спеціального  класу ЗОШ І-ІІІ ступенів № 6, проведених у травні 2017 року  60 % дітей відновили здоров’я, досягли стабільних успіхів у навчанні та показали добрі результати засвоєння  програми інтенсивної педагогічної корекції,  отримали рекомендації продовжити навчання за загальноосвітньою програмою в закладах загальної середньої освіти за їхнім вибором.
    Нині триває реформування системи освіти відповідно до державної політики щодо підтримки дітей з особливими освітніми потребами, впровадження інклюзивної форми навчання. В Горішніх Плавнях 17 дітей з особливими освітніми потребами в 2017-2018 навчальному році забезпечені інклюзивним навчанням, з яких 13 – діти з інвалідністю. У 2017 році започатковане інклюзивне навчання двох дітей з інвалідністю в двох міських  закладах дошкільної освіти. Інтенсивно розробляються технології задля належного задоволення освітніх потреб таких дітей на умовах рівних можливостей у єдиному освітньому просторі. Одним із основних є забезпечення доступного середовища в закладах освіти для створення рівних можливостей осіб з особливими потребами.
    Завдяки обліку, систематизації та аналізу даних про кількість дітей з особливими освітніми потребами, уточненню видів порушень у них  відділ освіти та заклади освіти  мають змогу приймати правильні рішення задля створення належних умов для розвитку, навчання та виховання, своєчасно вживати заходів для реалізації права на здобуття освіти, забезпечувати гнучкість навчально-виховного процесу. Аналіз результатів обстежень дітей дає змогу спрогнозувати дії на майбутнє, зокрема: сформувати банк даних про дітей з особливими освітніми потребами, обґрунтовано та оперативно реагувати на запити населення щодо забезпечення права дітей на здобуття освіти.   ПМПК бере активну участь у розробленні пропозицій щодо розвитку мережі навчальних закладів, створення в них умов для інклюзивного (інтегрованого) навчання дітей з особливими освітніми потребами. Профілактична функція ПМПК має вчасно виявляти дітей з особливими освітніми потребами та планувати заходи для батьків, дітей і педагогів навчальних закладів. Так можна уникнути тих чи інших небажаних результатів у розвитку дітей.

Головний спеціаліст відділу освіти 
Горішньоплавнівської міської ради 
Павленко Л.П.

 

Переглядів: 567 | Додав: АДМИН | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: